Suites ofimàtiques de codi obert versus suites en línia

LibreOffice vs MS Office

Com a defensor acèrrim del programari lliure de codi obert, no em queda més remei que aconsellar sempre l'ús de suites ofimàtiques com LibreOffice o OpenOffice. Però, avui en dia, poden competir aquestes eines amb solucions com Google Docs?

El cas és que les avantatges que presenten serveis deslocalitzats en línia són molt grans. I quan algú s'acostuma a ells ja no hi ha volta arrere. Comença a pensar com havia pogut sobreviure abans. Resulta que ara pot continuar treballant un document, independentment del lloc on es troba, i sense preocupar-se ni tan sols de desar la feina: l'aplicació ja ho fa regularment i de forma automàtica.

Són moltes més les avantatges. Potser la més destacable és la gestió de les còpies de seguretat, que també és automàtica i molt més fiable que la que qualsevol usuari puga gestionar-se pel seu compte, per molt expert que siga.

Però tot aquest confort i estalvi de temps amaga un quants punts foscos que plantegen les preguntes següents:

  • On està la línia que separa el confort de la dependència?
  • La informació i dades que generem amb aplicacions com Google Docs resideixen en servidors remots, i fora del nostre estat. Què implica això des del punt de vista d'aspectes com la propietat dels continguts?
  • Tot i que la comissió europea tracta de protegir la privacitat dels seus ciutadans, com utilitzen o utilitzaran en un futur les nostres dades les empreses que ofereixen els serveis? Dit d'una altra manera:
  • Quin és el model de negoci d'aquests gegants tecnològics que ofereixen serveix suposadament "gratuïts"?
Totes estes qüestions estarien ràpidament resoltes si aquestes aplicacions estigueren implementades amb codi obert. Peró el fet que no siga així fa malpensar.

Comentaris

  1. Pense que tens molta raó. No entenc massa d'aquestos termes informàtics, però sí em preocupa tota la informació personal que "confiem" a la xarxa.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

El futur del teclat QWERTY i de la mecanografia

Classificació de la informació